Telefoon: +31(0)315 65 92 40

Rouwkaarten

 

Rouwkaarten

Rouwkaarten zijn een schriftelijke mededeling die naar familie, vrienden, kennissen, bekenden en (in sommige situaties) ook naar de zakelijke relaties van een overledene worden verstuurd om hen van een overlijden op de hoogte te brengen. In het verleden waren rouwkaarten voornamelijk voorzien van een zwart of grijs kader. Daar kunt u natuurlijk nog altijd voor kiezen bij uw rouwkaarten. Echter zien wij tegenwoordig dat er steeds regelmatiger gebruik wordt gemaakt van gekleurde afbeeldingen op rouwkaarten.

Na een overlijden is het belangrijk om zo snel mogelijk de rouwkaarten te versturen. Degene die u daarbij helpt is een uitvaartverzorger. Samen met hem of haar stelt u de tekst op voor de rouwkaarten. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale rouwzegels beschikbaar voor rouwkaarten. Hierdoor kunnen de rouwkaarten veel sneller worden herkend op het postkantoor. Daarnaast heeft bijvoorbeeld PostNL een rouwkaarten Verzend Set ontwikkeld. Met behulp van deze set worden de rouwkaarten handmatig en apart van al het andere post verwerkt.

De vaste elementen van rouwkaarten

Het meest persoonlijke is natuurlijk zelf een tekst voor de rouwkaart op te stellen. Deze persoonlijke rouwkaarten kunnen een bijdrage leveren aan een goede start van het rouwproces. Het is echter van belang dat de tekst op een rouwkaart geen fouten mag bevatten. Daarnaast heeft een rouwkaart een aantal vaste onderdelen  die altijd op de kaart vermeld dienen te worden. Rouwkaarten hebben de volgende elementen:

  • De naam van de overledene.
  • De geboorte- en overlijdensdatum of de leeftijd die de overledene heeft bereikt.
  • De belangrijkste informatie met betrekking tot de uitvaart.
  • De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt.
  • Het correspondentieadres waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
  • De namen van het gezin of directe familieleden die betrokken zijn geweest bij het opstellen van de rouwkaart.

Veelal wordt er naast deze elementen ook een gedichtje of persoonlijke tekst bovenaan de rouwkaarten gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden. Ook kan het adres waar de overledene is opgebaard worden vermeld. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen.

Ruime keuze in Rouwkaarten

Rouwkaarten zijn beschikbaar  in allerlei verschillende formaten. Bijvoorbeeld vierkant, A5-formaat of het model van een rouwbrief zoals deze in het verleden vaak werden gebruikt. Binnen de branche noemen wij dat formaat van rouwkaarten een legal format. Dit is gebaseerd op het Amerikaanse papierformaat.

Tijdens het samenstellen van rouwkaarten kunt u er altijd voor kiezen om een eigen foto of afbeelding aan te leveren die als achtergrond kan worden gebruikt. Daarbij kunt u denken aan een afbeelding van de overledene zelf of van het huis waar diegene altijd heeft gewoond. Ook kunt u kiezen voor een afbeelding van een huisdier of een andere belangrijke plek die op de rouwkaart kan worden geplaatst.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor één van de afbeeldingen uit onze beeldbank. Bij Amco kunt u kiezen uit een groot assortiment rouwkaarten.